Karlskrona 2005

© Casper S. Haagensen 2014 web@sbhaagensen.dk

Familien Haagensen

En side om vores oplevelser og interesser, gennem tiden

Karlskrona 2005

"Livet forstås baglæns – men må leves forlæns"

Søren Kierkegaard

 

Af Casper Haagensen, 28-07-2005

 

Vores første campingtur uden for Danmark går til Sverige, nærmere bestemt til Karlskrona.

 

Karlskrona er en af Sveriges gamle flådebyer, som blev grundlagt af Karl XI i 1680, fordi han behøvede en stærk base for sin Østersøflåde. Byen er bygget oven på 33 øer i den svenske skærgård, hvor datidens mestre indenfor arkitektur blev hidkaldt til det der skulle blive Sveriges tredje største by, dengang. Byen blev opbygget med brede veje og monumentale bygninger i klassisk renhed og barokpragt. Selv i dag er der stadig Marinebase som overvågning af Sveriges kyster, Søværnet i syd og Søværnsskole for officerer og kadetter.

 

Ved udkanten af byen fandt vi os en hyggelig lille fire stjernet campingplads, en plads som efter danske forhold, kun ville have fået tre stjerner. Pladsen er bygget op på af et stort område, mellem træer og fjeld, lige ud til den svenske skærgård. Campingpladsen har mange små enhed er, som kun bagtil er delt op af en bjælke hvori strømmen føres frem. Campingpladsen består af 218 campingenheder og et område for telte. Alle pladserne har strøm inde for kort afstand.

 

For børnene er der kun en lille legeplads hvor der er et klatretårn med rutsjebane og et par gynger. Der er også en minigolfbane på campingpladsen. Herudover er der en lille badestrand ved pladsen, med sandbund og som er meget børnevenlig, med lavt vand. Vandet er ganske varmt, også selvom det har været meget koldt et par dage. Om aftenen er der aktiviter som man kan deltage i. En ene aften var der musik og en anden dans, på campingpladsens scene og aftenen efter var der tur rundt i om campingpladsen. Der blev også arrangeret bådtur i skærgården. Campingpladsen havde også en minigolfbane med 10 huller og ret nedslidt. Hvis man vil prøve en god minigolfbane, kan man besøge Dragsö Bad och Camping, som ligger længere ude i skærgården, på den anden side af Karlskrona. Her har de for få år siden indvidet deres eventyr minigolfbane, som kan anbefales at besøge

 

Der findes på pladsen to servicebygninger med bad og toilet, køkken, vand og tømning af kemisk toilet. Der var ikke meget plads i baderummene og toiletterne. Der var lige afset en lille brusevinge så ens tøj ikke blev vådt. Alt var pænt og rent. og der var daglig rengøring mellem 10.30 og 11.00. Køkkenerne var ligeledes små og hvis man skulle vaske op skulle man hente det varme vand fra en hane, som alle brugte. I forbindelse med køkkenet var der ligeledes et opholdslokale/spiserum, med fjernsyn.

 

Priserne for at overnatte er ikke rystende. Man betaler en fast enhedspris, plus strøm, som i år var 170,- + 40,- skr. pr. dag, hvilket vil sige i alt 168,-dkr. om dagen med strøm. Campingpladsens kiosk derimod havde et meget sparsommeligt sortiment. Det vil sige næsten ikke noget. Til gengæld var der ikke langt til byen, hvor der var mulighed for at handle ind. Man skal dog ikke tage i byen for at shoppe, for den indeholder ikke så mange forskellige forretninger. Der findes rundt omkring nogle store "indkøbscentre", hvor man kan handle ind. Disse centre indeholder som regel to supermarkeder og et systembrolaget, og nogle gange enkelte andre butikker. De supermarkeder, som var der hvor vi kom, var Mega, Coop Forum og ICA.

 

Der er mange muligheder for at opleve noget i Karlskrona. Bl.a. kan det anbefales at tage til Karlskrona Marinemuseum, hvor man kan opleve Sveriges marinehistorie gennem tiden. Der findes blandt andet mange modeller af skibe som blev lavet inden man begyndte at bygge skibene får i tiden. Men der er også mere moderne marinehistorie på museumet. Der er fem skibe tilknyttet til museet. Man kan komme ombord i skibene, og et af dem kan man gå rundt i, og opleve under hvilken forhold man gjorde tjeneste i 30'erne og frem til midt 50'erne. I området findes mange gamle fæstninger som man kan komme ud og se. Visse kan kun opleves på guidede ture, som arrangeres af det lokale turistinformation.

 

Der findes også i Karlskrona bådfart, som sejler rundt i skærgården. Det er egentlig bådbusser fra BlekingeTrafiken man sejler med. I Karlskrona findes fem forskellige ruter af forskellig længde.

 

Hvis ikke Karlskronas marinehistorie er nok, kan man køre de 85 km, mod nord, til Kalmar, hvor man kan opleve Kalmar Slot, som også er en del af Sveriges gamle forsvarsværk. Slottet blev grundlagt omkring 1180, hvor der blev bygget et forsvarstårn og et kastel, som beskyttelse mod sørøver. I begyndelsen af 1200 tallet var Kalmar allerede etableret som by. i 1200 tallet byggede Magnus Ladulås en ringmur og tårne rundt om det gamle kastel. I vest lå hovedindgangen med det store tårn.. Borgen var dengang Sveriges mest moderne fæstning. Igennem lang tid var slottet et stærkt fæstningsanlæg, blandt andet på grund af sin strategiske placering. Grænsen mellem Danmark og Sverige gik dengang lige sønden om Kalmar.

 

Skåne, Halland og Blekinge var dansk frem til 1658. Den måske vigtigste hændelse i Kalmar i middelaldertiden var dannelsen af Kalmarunionen i 1397 mellem Danmark, Norge og Sverige, med en fælles regent og udenrigspolitik. Under Wasakongerne Gustav I, Erik XIV og Johan III fik slottet sit nuværende udseende. I 1500 tallet forvandles den middelalderlige borg til et renæsanse slot, hvor man har hentet inspiration fra kontinentet.

 

Udover Kalmar Slot, er der også Öland, med sine borgruiner, og her findes også en dyr og forlystelsespark.

 

På vejen mellem Karlskrona og Kalmar ligger adskillige små kirker, som stammer tilbage fra 1100 tallet. Disse kirker har været udformet som forsvarsværker mod Danerne fra Blekinge. Hossmo Kyrka er en af disse kirker, bygget i 1100 tallet og ombygget allerede i 1200 tallet, hvor kirken blev gjort højre, så man kunne tilføje en gang til bueskytter. Man kan i dag se denne forhøjelse af kirken, på den ene gavl. Kirken var et fast støttepunkt for Kalmar Slot. Blandt andet var kirken fast punkt i krigen om Kalmar Slot i 1506, hvor kirken havde en fast garnison på 74 mand. Under denne krig prøvede danskerne at tage kirken, men mistede 16 mand i forsøget. I 1952 restaurereman kirkegulvet, og fandt ved denne lejlighed nogle sakrofaglåg som man mener stammer helt tilbage fra 1000 tallet, og har derfor den mening at der før den nuværende kirke har ligget en trækirke på stedet.

 

Der er mange muligheder i Sydsverige og det er ikke sidste gang at vi har besøgt Sverige. Men næste gang vil vi nok køre mere rundt fra plads til plads for at opleve mere af landet. Afstande er jo en del større der, end hvad vi er, vandt til i lille Danmark

Karlskrona

 

Karlskrona er en svensk by og hovedby i Karlskrona kommune samt residensby i Blekinge län. Byen ligger på øer i den blekingske skærgård, og er gammel flådeby. Den største ø hedder Trossö og udgør Karlskronas centrum. Stumholmen tilhørte længe den svenske flåde, men er i dag et maritimt museumsområde og boligområde. Centrale dele af byen er optaget på UNESCO's verdensarvsliste samt dele af Flådehavnen Karlskrona, som stadig er en vigtig militærbase.