Alsace 2013

© Casper S. Haagensen 2014 web@sbhaagensen.dk

Familien Haagensen

En side om vores oplevelser og interesser, gennem tiden

Alsace 2013

"Der er mere filosofi i en flaske vin, end i gamle bøger."

Louis Pasteur

 

Indkørsel til campingpladsen

Af Casper Siliam Haagensen 25-10-2013

 

For sommeren i 2013, havde vi valgt, endnu en gang, at tage til Frankrig. Efter at have tilbragt de to foregående år i Normandiet, med succes, valgte vi at køre til Alsace i år, og fra mange sider, havde vi hørt om det dejlige område. Turen skulle blandt andet bruges på, at besøge forskellige vingårde, og se Vogeserne, som er en lille bjergkæde i Alsace. Samtidig ville vi gerne se byerne i området.

 

Vores standplads en sen aftentime

Turen der ned var planlagt til, at vare, over et par dage. Egentlig ville vi køre mod Bremen og så mod syd til Alsace, da vi havde hørt så meget om Kassel-bakkerne. Men Rolf mente ikke, at det skulle være det store problem, med vores vogntog. Vi valgte dog, at tage den planlagte rute. Men, alting har et "men", på turen der nedad, gik der ged, i den indlagte rute, på GPS'en, også gik turen alligevel over Kassel, og vogntoget måtte stå sin prøve. Efter at være kommet syd for Kasselbakkerne, og gennem diverse tyske motorvejsarbejder, med lange køer, var vi efterhånden blevet lidt trætte, og kørte ind på en resteplads, efter et af de fermøse motorvejsarbejder. Efter at have fået noget at spise, blev vi enige om at overnatte på restepladsen, og tage de sidste små 400 km dagen efter.

 

Gammel bil i krat ved vinmarkerne

Næste morgen, igen friske og lidt morgenmad i maven, gik turen videre mod Alsace og Obernai hvor vi skulle bo de to uger. Turen her gik uden de store problemer og pludselig var vi i Frankrig og dermed også i Alsace, så nu var det kun det sidste stykke vej til Obernai. Her havde vi valgt en Municipal plads i kanten af byen, i gåafstand til centrum. Pladsen hed Camping le Vallon de L'Ehn, og var valgt udfra, at den lå ved en af de byer, vi gerne ville se, og fordi pladserne, alle havde vand og afløb. Og til en pris på ca. kr. 220,00, om dagen, for fire voksende, et barn og hund, incl. strøm og plads, var det lige til at overkomme. Resten af dagen gik med, at få sat campingvognen op, og indrettet os.

 

Vinsmagning i Bernardvilla

De næste dage gik med afslapning og ture ind til Obernai, for at se byen's huse og seværdigheder. Der blev samtidig smagt på vine. En af de første dage, var der blevet sat en flyer på vores bil, omhandlende en guidet tur i vinmarkerne omkring Bernardvillé, med efterfølgende vinsmagning. Det blev en rigtig god tur, med gode historier om Alsace's omtumlede tilhørsforhold, til enten Frankrig, eller Tyskland, og havde man været rigtig heldig, havde man skiftet nationalitet fire gange. Efter turen, blev der smagt på vine, hvoraf flere var gode. Og det endte da også med at vi fik nogle flasker med hjem. Vi kørte også meget rundt i området og så på mange vinmarker. På campingpladsen havde vi, en af de første dage, prøvet en rødvin fra Alsace, hvilket er sjældent, da området er mest kendt, for deres hvidvine, som der produceres mest af. Det var dog først en, af de sidste dage, at vi fandt vingården, som lå midt i Obernai, ikke fem minutter fra campingpladsen, og det var godt at Karina var med, så hun kunne køre os hjem igen. Da vi ankom til stedet kunne vi ikke finde nogle, og vi gik rundt over det hele, og tilsidst fandt jeg en ældre herre under nogle vinstokke, og fandt hurtigt ud af, at han var bedst til tysk. Da han var dårligt gående, fik han sin kone til, at lade os smage på nogle, af deres vine. Det gik igen, som før, at vi købte de rødvine vi var kommet efter, og samtidig, nogle andre hvidvine. Det viste sig, at det var forældrene til hende, der havde overtaget vingården efter dem. Da vi var ved at køre, kom svigersønnen hjem, fra vinmarkerne, også så startede vinsmagningen, forfra, og denne gang, blev der også prøvet nogle Reserve vine, som er vine, af en senere høst, af druer, gerne hen i November måned. De var rigtig velsmagende, og dem fik vi også nogle med hjem af. En rigtig god tur.

 

Kanalerne i Colmar

Hjemmefra havde vi besluttet at vi ville se Colmar, med dens bymidte, hvor mange af dem var bindningsværkshuse. Et af de smukkeste områder i byen, ligger omkring byens kanaler, og kaldes også det lille Venedig og det var bestemt et besøg værd. Der var mange fine gamle huse og flere af dem var flotte. Der findes rundt omkring i hele Alsace findes fine gamle huse og bymidter i de forskellige små byer, hvor vi også kom igennem. Vi kan også nævne byen Barr, som vi tilfældigvis kørte igennem da vi skulle til Bernardvillé. Men også i Volgeserne, var der flere spændende byer.

 

Klostret Mont-Sainte-Odile

En af dagene blev vi enige om at køre op i Volgeserne, for at se Mont Sainte-Odile, hvor der ligger et stort kloster, i 760 meters højde, med en fantastik udsigt over Alsace-sletten, og på dage, kan man se helt til Schwarzwald i Tyskland. Klostret har mange flotte detaljer. Bl.a. små kapeller, haver, statuer og hvis man har lyst er der en restaurant i klosteret. Vi tog dog hovedsagligt derop for at slippe lidt for varmen der var nede i lavlandet.

 

Vi fandt Alsace et rigtigt område at befinde sig i. Sommerferien var dog en del varm, ikke under 32° om dagen, og sjældent under 26°, ved sengetid. Så det var en kende for varmt for os. Søvn fik vi ikke rigtig, da vi istedet lå og svedte om kamp. De medbragte dyner blev brugt til liggeunderlag. Det var ihvertfald for varmt, at ligge under dem.

 

Vi vil gerne tilbage til Alsace, men det bliver først om efteråret, så man kan se høstfesterne i de forskellige byer. Vi fik ikke set alle de steder, som vi gerne ville, da det simpelhen var for varmt, at bevæge sig nogle steder. Til gengæld fik vi opholdt os meget i træernes skygge og Molly skulle adskillige ture i den nærliggende bæk for at blive nedkølet.

Udsnit af Volgeserne

Alsace

 

Alsace (tysk Elsass) er en fransk region. Den ligger ved Frankrigs østlige grænse til Tyskland og Schweiz i Rhindalen mellem bjergkæderne Vogeserne og Schwarzwald. Regionens hovedstad og største by er Strasbourg. Alsace er med sine 8280 km² den mindste region i den europæiske del af Frankrig.

 

Alsace er opdelt i to departementer: Det nordlige departement Bas-Rhin med Strasbourg som hovedby og den sydlige departement Haut-Rhin med Colmar som hovedby.